Според Яне Янев шефът на БНБ представлява опасност за националната ни сигурност

Яне Янев изкара наяве кирливите ризи на шефа на БНБ – Иван Искров.

Политикът твърди, че шефът на БНБ има прекалено високи доходи, които няма как да бъдат обяснени. Според Яне Янев огромна част от тези средства се прикриват, тъй като има голямо разминаване между реалното му имотно състояние и това, което е декларирал пред Сметната палата. Лидерът на РЗС заяви, че до една седмица ще внесат сигнал в прокуратурата и НАП и ще настояват да бъде извършена щателна проверка на доходите на шефа на БНБ – Иван Искров.

[caption id="attachment_422927" align="alignright" width="300"]Според Яне Янев шефът на БНБ представлява опасност за националната ни сигурност Според Яне Янев шефът на БНБ представлява опасност за националната ни сигурност[/caption]

Яне Янев посочва, че разполага с информация от консултанти и партньори в чужбина, че част от финансовите средства на шефа на БНБ са изнесени зад граница чрез незаконни трансфери, подобно на източването на КТБ. Политикът е категоричен, че може да подкрепи твърденията си със солидни документи. Според него е редно прокуратурата да се задейства незабавно по сигнала, който ще й предостави, за да се избегне повторение на ситуацията с КТБ и Цветан Василев. Яне Янев заяви, че след като сигналът бъде внесен в прокуратурата, ще поискат Иван Искров да бъде отстранен от поста, докато не бъде избран нов шеф на БНБ, тъй като присъствието му в тази институция е много опасно и представлява сериозна заплаха за националната сигурност.

Председателят на РЗС посочи, че финансовите експерти на партията смятат, че Иван Искров е изпаднал в истерия и бърза да се самосъхрани, за да не бъде наказан. Яне Янев изрази опасение, че ако шефът на БНБ остане на томи пост, може да събори още няколко банки с това си поведение и допълни, че това може да стане целенасочено и с умисъл от Иван Искров и хората, които са го подкрепяли през годините. В заключение Яне Янев посочи, че Искров вижда, че хората, които са го подкрепяли вече му нямат доверие, тъй като е бил изключително некоректен спрямо тях и е работил единствено и само за себе си, пише pik.bg.