КТБ докара хиляди на ръба на отчаянието заради невъзможността да достигнат до парите сиКТБ стана причина за смъртта на един мъж, хиляди други са в нервна криза

КТБ предизвика истински катаклизъм в страната. Финансовият катаклизъм, застигнал България, беше от най-сериозните за последните десетилетия и съвсем естествено, се отрази и на настроенията на българските граждани. Психолози направиха задълбочен анализ на случващото се във финансов аспект в държавата. Специалистите са категорични, че кризата в КТБ е нанесла на българите не само материални, но и емоционални вреди.

[caption id="attachment_422724" align="alignright" width="300"]Хората протестират срещу КТБ Хората протестират срещу КТБ[/caption]

За по-лабилните психически вложители, неясната ситуация, продължаваща вече месеци, може да се окаже фатална. Какъвто е случаят с Никола, мъж на 62 години, близък приятел на певицата Луна. Човекът е починал преди две седмици вследствие на шока след като КТБ му забранила достъпа до спестяванията му. Изпълнителката издава, че преди да почине, Никола не можел да разговаря за нищо друго, освен за банката.

Мъжът дълги години работил в Чикаго и се завърнал в България преди три години. Тук получавал и пенсията си и не могъл да преживее, че нещо такова може да се случи в уж цивилизована европейска държава. Самата Луна разкри, че и нейните пари са в КТБ, а тя самата не успява да спи, заради притеснението.

Любопитното е, че специалистите не скриват, че имат и случаи, в които несигурността с финансите е подействала мотивиращо на хората. Макар да са единици, някои вложители са започнали положителни промени в живота си - затегнали са финансовата си дисциплина, започнали са да обръщат повече внимание на близките си, променили са диетата си, предават от "24 часа".

Въпреки това обаче цялостната картинка след затварянето на КТБ не е розова - един починал, хиляди пред нервен срив, а ситуацията с банката продължава да е неясна.