Разцвет на черния пазар за кръв заради ебола

Разцвет на черния пазар за кръв заради ебола
5 (100%) 1 vote

Ебола предизвика разцвет на черния пазар, заразени масово купуват кръв от оздравели

Ебола предизвика истински апогей на черния пазар в Африка. Болни от коварното заболяване масово купуват кръв от оздравели пациенти. Цените за една банка кръв са по-скъпи и от злато. А търсенето е направо огромно, за разлика от предлагането.

Че отчаяните пациенти, заразени с ебола, се насочват към черния пазар и купуват кръв от лицата, които са оцелели опасния вирус, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Кръвта на оцелелите, която се нарича конвалесцентен серум, би трябвало да съдържа антитела, които да се борят срещу смъртоносния вирус. Въпреки че все още не е категорично доказано, този метод досега е дал обещаващи резултати. И медиците се надяват скоро да разполагат със серум, който да осигури лечение на болните от ебола.

Апогей на търговията с кръв заради ебола

Апогей на търговията с кръв заради ебола

„Проучванията показват, че преливанията на кръв от оцелелите може да предотврати или да лекува вируса на ебола у други, но резултатите от тези проучвания все още не са достатъчно сериозни, за да се доверим на тях. Не се знае дали антителата от плазмата на оцелелите са достатъчни за лечение или предотвратяване на болестта. Необходими са още изследвания „, коментират от СЗО.

Конвалесцентен серум е използван за лечение на пациенти болни от ебола, включително и американецът Рик Сакр, който се намира в болница в Небраска. Той е получил кръв от Кент Брентли, съгражданин, който оцеля ебола.

Ситуацията в Африка обаче е различна. Опасенията са, че заради лошите условия би могло да се стигне до разпространение на други инфекции, включително ХИВ, което спира здравните власти да разрешат законно използване на кръвта на оздравелите от ебола. За сметка на това търговията с кръв на черния пазар направо процъфтява. А една банка със серума струва повече от злато.

Междувременно започнаха и сериозни разследвания как точно е започнала пандемията от ебола. Съмненията, че вирусът е изкуствено изпуснат от лаборатория предизвикаха нови разследвания по случая. В публичното пространство се появиха и коментари, че умишлено се крие факта, че има ваксина срещу ебола, тъй като болестта не е открита днес, а е имало епидемия от нея и през 70-те години на миналия век.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар