Заради грешка, допусната от съда у нас, Сърбия може да откаже екстрадацията на Цветан Василев

Има вероятност Цветан Василев да не се изправи пред съда у нас заради грешка, допусната от нашите магистратите. Оказва се, че отказът на българския съд да преразгледа мярката на Цветан Василев, може да се окаже неговият спасителен пояс.

Адвокат Михаил Екимджиев коментира казуса на Цветан Василев в ефира на бТВ. Юристът заяви, че съдът у нас е допуснал груба грешка, отказвайки да преразгледа мярката за неотклонение на банкера. Според Конвенцията за правата за защита на човека, всеки гражданин има право да обжалва мярката си, независимо от мястото, където се намира.

[caption id="attachment_422698" align="alignright" width="300"]Цветан Василев Има вероятност Сърбия да откаже екстрадацията на Цветан Василев[/caption]

Юристът определи тезата на софийския съд като битова и неоснователна. Според него това може да стане причината за отказ от страната на Сърбия да екстрадира у нас Цветан Василев. Михаил Екимджиев допълни, че след като българският съд веднъж е отказал поемането на отговорност, сръбският има пълното право да откаже екстрадацията на собственика на КТБ.

Юристът посочи и друг член в закона, според който западната ни съседка също е в правото си да откаже екстрадация. Това може да стане в случай, че реализацията на защитата не е била гарантирана.

Адвокатът изтъкна и още един довод, поради който Сърбия може да откаже екстрадацията на Цветан Василев. Михаил Екимджиев каза, че в предвид авторитета на обвинител номер едно в България, е напълно възможно екстрадацията да бъде отказана. Адвокатът поясни, че Сотир Цацаров не може да бъде нито разследван, нито да бъде контролирана дейността му. Той изтъкна, че корупцията в съдебната система също е факт, който не бива да се пренебрегва в случая, и с който Сърбия много добре е запозната.

Юристът припомни, че Англия отказа екстрадацията на българска гражданка, която уби негова колежка от Ямбол. Причината за отказа от страната на Кралството беше именно репутацията на главния прокурор и неговия статут.

Според Михаил Екимджиев е напълно възможно в случая Цветан Василев да наблюдаваме отново същия сценарий, пише БЛИЦ.