Нивото на водата на Гребната база в Пловдив се е повишило застрашително

Сериозна опасност е надвиснала над Пловдив.

Синоптици алармираха, че вълната от проливни дъждове застрашава Града под тепетата. Заради очакваните обилни валежи над Пловдив днес (30-40 литра на квадратен метър), бе обявен оранжев код. Синоптиците от НИМХ при БАН предупреждават, че съществува голям риск от локални наводнения в района на горното течение на река Марица и притоците й. Нивото на водата на Гребната база в Пловдив се е повишило застрашително и остава само една педя от ръба. За момента не съществува опасност от разлив на вода, тъй като преливниците изпускат необходимото количество вода.

[caption id="attachment_422417" align="alignright" width="275"]Нивото на водата на Гребната база в Пловдив се е повишило застрашително Нивото на водата на Гребната база в Пловдив се е повишило застрашително[/caption]

Проблемните язовири по общините в област Пловдив се източват превантивно. До т.нар. мъртъв обем са изпразнени опасните язовири „Тополово-1” и „Тополово-2”. Мярката е била разпоредена изрично заради съществуващите рискове, които могат да причинят поройните дъждове. Нивата на водата там са смъкнати до под 20% от общия обем. От общината уверяват, че са профилактирани и язовирите в района на Асеновград. Язовир „Конуш”, който е даден на концесия се контролира под лупа, тъй като е свързан със съседен по-горен водоем, откъдето преди време дойде рязкото покачване на водното ниво.

Кметът на село Трилистник Мирчо Петров изпрати работници да почистят островите в реката. Припомняме, че след поройните дъждове през месец май, Стряма изяде дигата и останаха само три метра съоръжението да бъде пробито и водата да потече към селото. За да бъдат предпазени домовете и земите, кметът на общината Димитър Иванов и фирма „Сиенит” започнаха изграждането на изкуствена буна, насипвайки скали. Преди броени дни Петров изплака, че при все че почистването на реките е задължение на Басейнова дирекция, до момента никой от институцията не е реагирал. Именно поради тази причина той сам изпратил хора, които да отсекат дърветата в коритото.

Междувременно бе съобщено, че превантивно са изпуснати 2/3 от обемите на първомайските язовири, пише pik.bg.