Росен Йоорданов е категоричен, че са подправяни документи заради краха на акцията, довела до смъртта на Емил Шарков

Росен Йорданов е криминален психолог, убеден е, че върху командосите е оказван натиск

Росен Йорданов е категоричен, че вината за акцията в Лясковец принадлежи на тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, а също и на командира на злополучното поделение Георги Гайков. Специалистът за пореден път потвърди съмненията, че акцията срещу лудия Петко Савов, вследствие на която загина баретата Емил Шарков, е била скалъпена в последния момент.

[caption id="attachment_422386" align="alignright" width="300"]Росен Йорданов разкри нови факти за трагедията в Лясковец Росен Йорданов разкри нови факти за трагедията в Лясковец[/caption]

И проведеното за нея обучение е било смехотворно. Инструктажът е бил повече от нелеп и неадекватен, на командосите са били дадени стари планове за сградата, а жилището на Петко Савов и майка му е било преустройвано. На всичкото отгоре на баретите е било заявено нещо от сорта на "Отивайте да го разбиете тоя ненормалник и се връщайте", категоричен е Росен Йорданов.

Хората във Велико Търново са нямали на идея, че ще се провежда подобна акция, решението за която е взето импулсивно от Светлозар Лазаров ден преди нея, в 16 часа следобед. След като се случила трагедията обаче тези факти са били покрити, а част от документите са били подправени, за да не лъсне скандалната немарливост наяве, убеден е психологът.

В интервю за "24 часа" Росен Йорданов в прав текст заявява, че покрай цялата операция има подменени факти, които не отговарят на истината. Именно заради това е и натискът върху баретите да си мълчат за случилото се във фаталната нощ, когато умира колегата им. Оказа се, че въпреки, че те трябва да носят камера със себе си при подобни спец операции, такава не им е била осигурена.

Видеозаписът на акцията е направен впоследствие, след като такъв е бил изискан от окръжната прокуратура във Велико Търново.