Парацетамол изпрати дечица в чернодробна кома заради предозиране

Парацетамол прати деца в кома, родителите им се опитали да ги лекуват сами вкъщи

Парацетамол изпрати деца в кома. До ужаса се стигнало след като родителите на малчуганите решили да ги лекуват сами вкъщи от появилия се летен вирус, който се характеризира с много висока температура. В желанието си да я свалят по-бързо, родителите изобщо не погледнали какви са предписанията на листовката на лекарството и давали на децата си от него доста по-често от колкото всъщност трябва.

[caption id="attachment_422380" align="alignright" width="300"]Парацетамол праща деца в кома Парацетамол праща деца в кома[/caption]

А самото предозиране с парацетамол е не по-малко опасно от самата висока температура, алармират лекарите. Доктор Бояна Алексиева разкри, че в практиката си е срещала родители, които дават на децата си парацетамол на всеки шест часа, при това в продължение на дни. И то без да мерят температурата на отрочетата си.

Резултатът от това, слава Богу, не е бил фатален, но част от тези деца са изпаднали в чернодробна кома и се е наложила спешната лекарска намеса, за да бъде спасен живота им. Лекарката предупреждава, че има опасност от такъв развой на нещата при предозиране дори и със сироп за кашлица, особено ако детето е по-малко и организмът му не е укрепнал достатъчно, предават от vsekiden.com.

Доктор Алексиева предупреди още, че парацетамол се съдържа в голяма част от медикаментите, които се използват при настинка и грип и затова е необходимо родителят да чете внимателно листовките, за да не стига до неприятни последствия. Освен парацетамол, лекарствата, които борят настинката и грипа, съдържат още ибупрофен, който, в прекалено големи количества, може да доведе до тромбоцитопения, а също и увреждане на костния мозък.

Поради тази причина е забранено и даването на аспирин на деца под 12 години, който има опасност да отключи синдром на Рей, чиито последствия често са фатални.