Градушки ще ударят отново страната, за вторник е обявен оранжев код за обилни валежи

Градушки заплашват да ударят голяма част от България

Градушки ще ударят голяма част от България за пореден път. В страната ни е обявен оранжев код за проливни дъждове и опасност от градушки в цели шест области. Това са София-област, Монтана, Смолян, Враца, Пазраджик и Пловдив. Кметът на София Йорданка Фандъкова дори се е разпоредила аварийните екипи на Столична община и ВиК да са в пълна готовност, в случай, че ситуацията излезе извън контрол.

[caption id="attachment_422369" align="alignright" width="300"]Градушки и порои ще удавят отново страната Градушки и порои ще удавят отново страната[/caption]

Причината за притеснението на градоначалника е пороят от началото на юли месец тази година, който премина в градушка. Която нанесе сериозни поражения както по автомобилите, така и по домовете на хората.

Страховете на Фандъкова се подсилват и жестокият порой, който буквално удави столицата малко по-рано тази вечер. Бурята се заформи още в следобедните часове, а малко след като се натрупаха облаци, се изля и силен дъжд, придружен от гръмотевици. Водата не спря да се излива от небето в продължение на един час, а кварталите Люлин, Толстой и Надежда буквално бяха потопени под вода.

Заради дъжда движението на коли в столицата беше буквално блокирано, а електрически стълб беше разцепен от гръм. Силният вятър отнесе част от покриви и прекърши доста дървета. За щастие пострадали от природната стихия няма, предават от Агенция ПИК.

Валежите ще продължат и във вторник, а освен оранжевия код в шестте области, в няколко други е обявен жълт, отново за опасност от валежи с градушки. Това са областите Плевен, Велико Търново, Видин, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Перник, Кюстендил и Благоевград.