Семейството на Емил Шарков иска уволнението на двама висши кадри от МВР

Семейството на убития по време на операцията в Лясковец – Емил Шарков, разкри исканията си.

Майката на Емил Шарков – Ваня Рипчева споделя през сълзи, че иска да бъдат отстранени от работа двама от висшестоящите в МВР. Това са Светлозар Лазаров, който е главен секретар на МВР, както и командира на баретите Георги Гайдов.

Това стана ясно от думите на криминалния психолог Росен Йорданов, изречени в ефира на Българското национално радио. Йорданов подчерта, че искането на майката на Емил Шарков е в резултат на мнението, че в хода на операцията са били допуснати не само тактически грешки, а и лични такива както от Светлозар Лазаров, така и от Георги Гайдов.

[caption id="attachment_422298" align="alignright" width="300"]Семейството на Емил Шарков иска уволнението на двама висши кадри от МВР Семейството на Емил Шарков иска уволнението на двама висши кадри от МВР[/caption]

Правозащитника на стрелеца от Лясковец Петко Петков и неговата майка пък е категоричен, че некачественото изпълнение на операцията и недобрата подготовка са довели до нарушаването на правото на живот на Петко Петков. Той е категоричен, че именно това е и причината стрелецът от Лясково и майка му да бъдат подложени на унизително третиране, както и до смъртта на Емил Шарков. Поради тази причина Петко Петков и родителката му възнамеряват да съдят страната ни в Страсбург. Все още не е ясно дали семейството на Емил Шарков възнамерява да предприеме същите осъдителни действия срещу България в Страсбург.

Преди броени дни майката на Емил Шарков изрази сериозно съмнение по отношение на разследването на случая „Лясковец”. Тя обаче е категорична, че случката в Лясковец не бива да бъде забравяна. Според запознати, майката на командоса Емил Шарков има основателни причини да смята, че Светлозар Лазаров, както и командирът на баретите са основните виновници за смъртта му. Йорданов е категоричен, че са скрити множество детайли от случая в Лясковец и допълва, че са допуснати редица фрапантни грешки, които са продиктувани от арогантността, лисата на професионализъм и дебелашкото самочувствие на отговорните за спецоперацията в Лясковец хора, пише pik.bg.