Новата порция воден ад ще стартира от западната част на страната

Синоптиците алармират, че страната ни ще бъде връхлетяна от нов воден ад.

Новата порция воден ад ще стартира от западната част на страната. Най-големи количества дъжд се очакват да се изсипят в Северозападна България, където синоптиците обявиха оранжев код за опасни валежи. За останалата част от Западна България е в сила жълт код. Само в източната част на България времето ще се задържи почти без валежи и дори се очакват временни намаления на облачността.

[caption id="attachment_422241" align="alignright" width="300"]Новата порция воден ад ще стартира от западната част на страната Новата порция воден ад ще стартира от западната част на страната[/caption]

Вятърът ще бъде слаб, временно до умерен. Максималните температури започват да се понижават чувствително. Над повечето райони в страната температурите ще се ориентират между 19 и 24 градуса. Само в Източна България ще достигнат до около 27 градуса, а в района на София днес няма да надвишават 19-20 градуса. Атмосферното налягане, което е по-ниско от средното за този месец и днес ще остане без съществена промяна. В района на Черноморието облачността през днешния ден ще е разкъсана, временно значителна. Температурите ще достигнат стойности 23-25 градуса и ще са близки до тези на морската вода. Вълнението ще е около 2-3 бала.

В планинските райони пък времето ще остане предимно облачно, а валежите в масивите от Западна и Централна България ще бъдат съпроводени с гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от южната четвърт и ще е до умерен. През днешния ден максималната температура на височина 1 200 метра е около 15 градуса, а на 2 000 метра – 10 градуса.

Във връзка с очаквания воден ад, градоначалникът на София Йорданка Фандъкова е наредила на районните кметове да осигурят постоянно наблюдение на язовири, реки и други критични участъци. Фандъкова е разпоредила язовир Иваняне да бъде източен санитарно предвид очакваните дъждове, пише pik.bg.