Режат коледната ваканция на учениците

В навечерието на първия учебен ден, учениците бяха сюрпризирани доста неприятно.

След като преди няколко дни бе обявено, че директорите на някои учебни заведения забраняват на възпитаниците си да носят смартфоните в училище, а други пък бяха категорични, че телефоните ще се оставят на бюрото на преподавателите още в началото на часа (при това изключени), сега бе поднесена и поредната неприятна вест за учениците. През учебната 2014/2015 година коледната ваканция ще бъде съкратена. Не бързайте обаче да се разочаровате, тъй като за сметка на това обаче пролетната почивка ще е малко по-дълга от обичайната.

[caption id="attachment_422180" align="alignright" width="300"]Режат коледната ваканция на учениците Режат коледната ваканция на учениците[/caption]

Есенната ваканция за 2014/2015 учебна година ще започне от 31 октомври и ще продължи до 2 ноември (включително). Около Коледа пък ще се почива 12 календарни дни (осем учебни). Коледната ваканция ще започне от 24 декември и ще продължи до 4 януари (включително). Запознати припомнят, че през миналата учебна година ваканцията за коледа бе 16 календарни дни (десет учебни). Тя започна на 21 декември и продължи до 5 януари, припомня standartnews.com. И през настоящата учебна година междусрочната ваканция ще е четири календарни дни два, от които ще са учебни. Тя ще започне от 31 януари и ще продължи до 3 февруари, а не както през миналата учебна година 1-4 февруари.

Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 2 до 13 април включително. За разлика от тях обаче, учениците от 12 клас ще отдъхнат много по-кратко. За тях ваканцията ще започне от 8 до 13 април. За сметка на това пък учебната 2014/2015 година за дванайсетокласниците ще приключи на 14 май. За първолаците учебната година ще приключи на 21 май, за учениците от 2 до 4 клас – на 29 май, а за учениците от 5 до 8 клас – на 15 юни. Учениците в 8 клас, които изучават интензивно чужди езици, както и учениците от 9 до 11 клас ще приключат учебната година на 30 юни, пише pik.bg.