Най-големите акционери на КТБ с план за спасяването на банката

Няколко големи дружества изразиха готовност да участват в спасяването на КТБ. Те са категорични, че КТБ може да бъде изправена на крака след извършването на някои промени. Сред желаещите да изготвят оздравителен план за спасението на КТБ са руската ВТБ (Външно-търговска банка), Оманският фонд и "Бромак". Последната компания е собственост на банкера Цветан Василев.

[caption id="attachment_422146" align="alignright" width="300"]КТБ Няколко дружества, сред които и компанията на Цветан Василев, с план за спасението на КТБ[/caption]

Дружествата за наели свой консултант, който настоява за среща още през следващата седмица с представители на БНБ. Юридическите лица, които изразяват готовност да спасят КТБ, вече са изпратили писмо до БНБ, в което настояват за среща следващата седмица. Те искат също така гарантиране на банковата тайна за вложителите на банката. Според тях не трябва да бъдат съобщавани имената на големите вложителите, както и сумите, които са вложили, при евентуален фалит на банката. Според тях това е единственият начин за запазване на личните данни на вложителите на банката. Чии интереси обслужва това предложение?

За сега не е ясно какъв е оздравителният план за спасението на КТБ, който ще предложат тези дружества. Да не забравяме, че сред тях е и компанията на Цветан Василев.

Преди два дни БНБ съобщи, че представител на Оманския фонд е поискал достъп по непублична информация за КТБ, под предлог, че други акционери се интересуват от състоянието на банката. Вече стана ясно, че лицата интересуващи се от тази информация, всъщност са най-големите акционери на КТБ, пише БЛИЦ.

КТБ