Църковните свещи отново ще се правят от восък, това вдигна цената им

Църковните свещи поскъпнаха двойно. Миряните, желаещи да си запалят свещичка в храма за здраве или за почит към мъртвите, вече ще трябва да плащат повече за църковните свещи. Причината за това е, че от Светия синод са взели решение отново да произвеждат свещичките от восък, а не както досега - само от парафин.

[caption id="attachment_422075" align="alignright" width="300"]Църковните свещи поскъпват Църковните свещи поскъпват[/caption]

Свещениците се надяват по този начин да предотвратят опушването на стенописите, тъй като реставрацията им излиза изключително скъпо.

Заради това от синода се връщат към традиционните восъчни свещи, които са и по скъпи. Ако в момента една парафинова свещ се харчи по 10-20 стотинки, то цената на восъчните ще е около левче. Предвижда се и пускането на по-малки восъчни свещи, на цена от 40 стотинки, научиха от vsekiden.com.

Восъчната свещ се различава много лесно от парафиновата. Църковните свещи от восък са доста по-тъмни от парафиновите, които са жълти, и са по-твърди на допир. Това няма да позволи да се злоупотребява с качеството на свещите, а също и с цената им. Първоначално парафинови и восъчни свещи ще се продават успоредно, като, ако за восъчните има търсене, те постепенно ще изтикат парафиновите от храмовете.