Оскар Писториус беше признат за невинен по всички обвинения срещу него

Оскар Писториус беше оправдан за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп. Параолимпийският състезател беше признат за невинен по всички обвинения срещу него. Съдът в Претория, начело със съдия Токозил Масипа, се произнесе малко по-рано днес.

[caption id="attachment_422045" align="alignright" width="300"]Оскар Писториус беше признат за невинен за убийството на приятелката си Оскар Писториус беше признат за невинен за убийството на приятелката си[/caption]

Той отхвърли първо най-тежкото обвинение - че Оскар Писториус преднамерено и хладнокръвно е застрелял половинката си на 14 февруари миналата година. По това обвинение атлетът можеше да лежи в затвора до живот.

27-годишният състезател беше признат за невинен и по другите две обвинения - в убийство по непредпазливост с утежняващи вината обстоятелства, а другото - отново убийство по непредпазливост, но под въздействие на афект.

Оскар Писториус е получил обвинение и за незаконно притежание на патрони за пистолет, за които не е имал разрешително. Той и адвокатите му пледираха, че състезателят е невинен по всички обвинения, тъй като е сметнал Рийва за крадец, нахлул в къщата му и затова я е застрелял. Златният медалист от Параолимпийските игри през 2012 твърди, че чул шум в банята, а мислел, че половинката му е в спалнята.

През юли тази година Оскар Писториус се подложи на психиатрична експертиза, която доказа, че не страда от никакви психични заболявания, припомнят от "24 часа".