Според прогнозата на именити метеоролози, циклонът ще донесе мощен вятър и интензивни дъждове

Метеоролози предупреждават, че от днес мощен циклон ще връхлети Балканите.

Според прогнозата на именити метеоролози, Балканите ще бъдат застигнати от циклона „Талия”, който ще донесе мощни ветрове и интензивни валежи от дъжд. Информацията бе съобщена от Информационна агенция „Фокус”, която се позовава на македонското електронно издание „Шеталище”. Метеоролозите вещаят, че най-потърпевша от циклона ще е Хърватия, която още утре ще бъде застигната от мощна буря. Очаква се в неделя температурите да се понижат.

[caption id="attachment_421901" align="alignright" width="300"]Според прогнозата на именити метеоролози, циклонът ще донесе мощен вятър и интензивни дъждове Според прогнозата на именити метеоролози, циклонът ще донесе мощен вятър и интензивни дъждове[/caption]

Междувременно стана ясно, че 30 малки язовира в районите, които бяха засегнати от поройните дъждове, са под постоянно наблюдение. Екипите на ПБЗН продължават работата си по отводняването на засегнатите от бедствието райони на територията на страната. Това стана ясно от думите на зам.-директора на пожарната ст.комисар Васил Василев, предава Дарик. В сравнение с предходни години и на фона на поройните дъждове, горските и полските пожари, са значително по-малко. За сметка на това обаче (по разбираеми причини) се е увеличил броят на наводненията. Предстои необходимата допълнителна техника да бъде доставена до края на годината. Зам.шефът на пожарната посочи, че настоящият момент е и добър и лош за „превъоръжаване”, допълвайки, че се е предвиждало да бъдат осигурени нови съоръжения за ПБЗН още преди две години. Те щели да бъдат финансирани по проект по програмата за околна среда за повишаване капацитета на подразделенията на пожарната. Вече са осигурени половината от тези съоръжения, които вече са вкарани в действие.

Василев успокои населението, че след пика на наводненията в Северозападна България в четвъртък и петък и последвалият в Югоизточна България през уикенда, ситуацията се нормализира. След дъждовете язовирите са запълнени, но нивото им не е обезпокоително, пише pik.bg.