Даниел Митов уточни, че заплахата идва от „Ислямска държава”

Министърът на външните работи Даниел Митов информира за сериозна заплаха.

Министър Даниел Митов уточни, че заплахата от „Ислямска държава” е доста сериозна и допълни, че за пръв път терористична организация успява да се сдобие с такива територии и да произвежда петрол, който продава. Според министъра на външните работи, първата стъпка, която трябва да се предприеме е да бъдат елиминирани ислямистите в Ирак.

[caption id="attachment_421810" align="alignright" width="300"]Даниел Митов уточни, че заплахата идва от „Ислямска държава” Даниел Митов уточни, че заплахата идва от „Ислямска държава”[/caption]

Той подчерта, че този конфликт се намира твърде близо до нас, което означава, че има реална опасност от внос на терористи. Освен това немалка част от тях разполагат с европейски паспорти и могат да минават през територията на страната ни.

Министър Даниел Митов уточни, че поради гореизброените факти, България трябва да работи в пълно съгласие със западните си съюзници, за да спре преминаването на тези хора. За целта е необходимо да бъдат предприети силни превантивни мерки, категоричен е външният министър. Той заяви, че за да бъдат избегнати всякакви нарушения, изборният процес зад граница ще бъде наблюдаван много внимателно и призова всички сънародници в чужбина да се възползват от възможността да упражнят правото си на глас. Външният министър посочи, че е наясно с проблема „мъртви души” в избирателните списъци и допълни, че той трябва да бъде отнесен към ЦИК.

Министър Даниел Митов коментира в ефира на БНТ и последната среща на върха в НАТО, която се проведе в Уелс. Той я определи като уникална и подчерта, че НАТО ще гарантира сигурността на Източните държави (става въпрос за Прибалтийските републики и Финландия). Всички държави, членуващи в НАТО са се обявили твърдо за териториалната цялост на Украйна и са осъдили остро агресивните действия на Русия. Обединяващата зона на двата конфликта, които бушуват в света (Украйна и Близкия Изток), се явява Черно море и поради този факт трябва да бъде обърнато сериозно внимание по отношение на грижата за сигурността на Черноморската акватория, пише pik.bg. В същото време прави впечатление, че за пръв път от 25 години насам, спешно се увеличава числеността на българската армия.