След потопа в Бургас, който взе три жертви, общината търси начин да помогне на бедстващите граждани

Общината търси начин да помогне на пострадалите при потопа в Бургас и на семействата, чиито близки загинаха при бедствието. Ужасяващото бедствие отне живота на трима души, сред които двама младежи и жена на средна възраст. Потопът в Бургас нанесе и много щети. Стотици семейства останаха без покрив над главите си.

[caption id="attachment_421806" align="alignright" width="300"]потопа в Бургас След потопа в Бургас общината ще поиска кредит от държавата за подпомагане на пострадалите[/caption]

Общината се оказа безсилна да помогне, тъй като средствата, с които разполага са блокирани в КТБ. Днес ще бъде свикано извънредно, на което ще бъде гласувано искането на заем от държавата. Общината ще поиска да й бъдат отпуснати 20 милиона лева.

Обезпечение за кредита, който има за цел да подпомогне на гражданите, пострадали при потопа в Бургас, ще бъдат парите, които общината държи на влог в КТБ.

Общината ще предложи вариант кредитът да й бъде отпуснат, а след това държавата да си възстанови парите от КТБ. Част от средствата са предвидени като финансова помощ за пострадалите и семействата на загиналите при бедствието, а останалите ще използват за ремонтиране на разрушената инфраструктура, съобщава ПИК.

Морската община предвижда отпускането по 6 хиляди лева на семействата на двете жени, чиито живот отне потопа в Бургас.

Днес се очаква да бъде отменено бедственото положение в Хасковска област. В района има два скъсани язовира. Нанесени са щети за стотици хиляди левове. Стотици декари обработваема земя са под вода, а 200 къщи са напълно разрушени.

До дни ще станат ясни и причините, довели до потопа в Бургас. Експертите са категорични, че виновни за бедствието са големите количества валежи, паднали в района през последните дни.