Първоначално Георги Близнашки отказал да оповести декларацията си

Министър-председателят Георги Близнашки и осем от министрите му, са в несъвместимост с позициите си.

Остават броени часове до изтичането на срока, в който Георги Близнашки и осемте министри от служебното правителство, трябва да заличат участията си в управата на неправителствени организации, както и в търговски дружества. БГНЕС припомня, че членовете на служебното правителство, което бе назначено от държавния глава Росен Плевнелиев са предали декларациите си по ЗПУКИ (Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) в законово установения седемдневен срок след встъпването им в длъжност (06.08.2014). Първоначално премиерът Георги Близнашки и четиримата министри – външният министър Даниел Митов; транспортният министър Николина Ангелкова; здравният министър Мирослав Ненков и образователният министър Румяна Коларова отказаха да оповестят декларациите си за КИ (конфликт на интереси).

[caption id="attachment_421788" align="alignright" width="300"]Първоначално Георги Близнашки отказал да оповести декларацията си Първоначално Георги Близнашки отказал да оповести декларацията си[/caption]

В крайна сметка след медийния натиск, декларациите на членовете на правителството на Георги Близнашки бяха поместени в сайта на президентството.

Именно от тези декларации става ясно, че в конфликт на интереси са премиерът Георги Близнашки, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, спортният министър Евгения Раданова, министърът на икономиката Васил Щонов, Велизар Шаламанов, който е министър на отбраната, културният министър Мартин Иванов и правосъдния министър Христо Иванов. По-късно стана ясно, че в конфликт на интереси са министърът на земеделието Васил Грудев, на финансите Румен Порожанов, както и главният секретар на земеделското министерство Иван Капитанов. Тримата имат участие Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Това, което прави впечатление в декларацията на министър Порожанов е, че е видно, че тази информация е заличена с коректор. В декларацията на Грудев пък изобщо липсва. Още повече, че Грудев, Капитанов и Порожанов са регистрирали неправителствената организация по ЗДДС, което се прави задължително при положение, че е налице оборот, надхвърлящ 50 хиляди лева годишно. Съгласно чл.13, ал.1 от ЗПУКИ, Георги Близнашки и министрите му, са имали едномесечен срок да предприемат съответните действия за отстраняването на несъвместимостта. Все още не е ясно колко от тях са го направили, пише pik.bg.