Мерките на МВР са насочени към безопасността на учениците

Предвид наближаващото начало на учебната година, от МВР подготвят специални мерки за учениците.

Мерките са насочени основно към безопасността на учениците. От полицията заявяват, че ще осигурят безопасността на учениците, за да бъдат избегнати инцидентите още в първия учебен ден, информира Нова тв. В продължение на няколко години МВР осигурява безопасността на учениците на 15 септември.

[caption id="attachment_421743" align="alignright" width="300"]Мерките на МВР са насочени към безопасността на учениците Мерките на МВР са насочени към безопасността на учениците[/caption]

Освен това от Пътна полиция съобщават, че ще бъде предприета масирана акция, която ще бъде насочена към използването на обезопасителните колани в автомобила, както и наличието и използването на задължителните детски столчета. Организатор на контролната акция е Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в Европейския съюз. Акцията ще продължи до 14 септември (ден преди старта на новата учебна година). Освен това пътните полицаи ще подлагат на проверка мотоциклетистите и спътниците за употребата на обезопасителни каски по време на пътуването. Обект на проверка ще бъде и задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

Операцията има за цел да окаже въздействие не само върху поведението на водачите на моторни превозни средства, а и върху пътниците. Акцентът при проверките отново ще бъде поставен върху факта, че използването на обезопасителни каски и колани може да намали значително риска от сериозно увреждане или фатален край в резултат на тежко произшествие на пътя. Междувременно стана ясно, че се подготвя скрита приватизация на „Пътна полиция”. Скритата схема за приватизация, която трябваше да сложи ръка върху най-важната дейност на КАТ – издаването на фишове и събирането на глоби, бе провалена със спирането на обществена поръчка за закупуване на 194 камери за „Пътна полиция”, отбелязва на страниците си вестник „Преса”. Първоначалният замисъл бил цялата тази процедура да премине в частни ръце. Освен това прави впечатление, че цената на проекта се е повишила повече от трикратно за последните четири години. Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че в предварителната документация са били заложени изключително обезпокоителни параметри, сред които разходите по отпечатването на фишовете, поставянето им в плик и доставката им до нарушителя, които са завишени неколкократно, пише pik.bg.