Чудо: Мистерията на Долината на смъртта е разкрита!

Чудо: Мистерията на Долината на смъртта е разкрита!
5 (100%) 1 vote

Мистерията на страховитата Долина на смъртта най-после беше разгадана!

Природният феномен Долината на смъртта полека разкрива своята мистерия. Наречена е така заради времето на златната треска, когато през нея са преминавали златотърсачи, които са търсели най-близкия път до Калифорния. От керваните , които са преминавали през долината са оцелявали много малко хора.

Резерватът Долината на смъртта, който се намира в Америка, е разположен на територия от над три милиона квадратни метра площ. Години наред учените искат да разберат защо и как огромните камъни, с тегло няколко десетки килограма се движат. Те се преместват с по няколко сантиметра в различни посоки. За да разгадаят феномена Долината на смъртта, учените са монтирали уреди за наблюдение. Според специалистите за това тяхно движение роля има дъното на изсъхналото езеро, което в определени периоди си пълни с вода, дълбока около осем сантиметра.

Долината на смъртта

Тайната на Долината на смъртта беше разгадана

Именно тя дава възможност на камъните, някои и с тегло над триста килограма да се предвижват. Освен това слънцето и ветровете също имат своята роля в това чудо. Учените са установили странна зависимост между преместване на скалните късове и времето. Заради затопляне на климата камъните в Долината на смъртта се движат много по-рядко от недалечното минало.

Долината на смъртта е образувана преди около два милиона години. Във формирането на сравнително младото образувание роля са изиграли вулканичните изригвания, земетресенията, разместване на земната кора, дъждовете. Преди това там е било дъно на езеро, което с годините се е изпарявало и солта се е натрупвала и отлагала по скалните образования.

Резерватът Долината на смъртта се характеризира с високи температури и почти никаква влажност. Там растат предимно пустинни растения и то през пролетта, когато влагата е повече. Има кактуси, хвойна и някои видове бор. Растенията са над хиялда вида, като двадесет и три от тях се срещат само и единствено в Долината на смъртта. Койоти, змии, гущери, птици и дългороги овни са пък представителите на фауната.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар