Георги Близнашки ще оглави правосъдното министерство

Служебният премиер Георги Близнашки се уреди с министерско място в следващото правителство.

„Стандарт” отбелязва, че има вероятност Георги Близнашки да остане в следващ кабинет на Бойко Борисов, оглавявайки правосъдното министерство. Другата вероятност, която е била подложена на обсъждане е Георги Близнашки да стане посланик. Междувременно стана ясно, че още трима от министрите в кабинета на Георги Близнашки вероятно ще запазят постовете си във ведомствата. Това са Даниел Митов, Румяна Коларова и Румен Порожанов.

[caption id="attachment_421101" align="alignright" width="300"]Георги Близнашки ще оглави правосъдното министерство Георги Близнашки ще оглави правосъдното министерство[/caption]

Почти е сигурно, че Ивайло Московски ще седне в старото си кресло, оглавявайки транспортното министерство, а Делян Добрев ще е министър на енергетиката. Предполага се, че в бъдеще енергетиката ще бъде отделена от икономиката.

Очакванията са евродепутатът Томислав Дончев да отговаря за еврофондовете. За момента остава неясно кой ще оглави вътрешното министерство. В структурите на ГЕРБ към днешна дата се спрягат две имена за този пост – това на бившия зам.-вътрешен министър Веселин Вучков и на Методи Андреев, който по време на управлението на СДС бе председател на Комисията по досиетата. Информацията гласи, че Румяна Бъчварова е гласена за поста вицепремиер в бъдещия кабинет на Бойко Борисов. Бъчварова, която е експерт по социология, бе шеф на политическия кабинет по време на управлението на ГЕРБ. От началото на 2014 г. Бъчварова е и член на Изпълнителната комисия на партията.

Прогнозите сочат, че Румяна Бъчварова може да оглави министерството, което тепърва предстои да бъде сформирано – това на електронното управление. Освен това тя ще отговаря и за държавната администрация. Почти е сигурно, че ГЕРБ ще закрие Министерството на инвестиционното проектиране, което бе създадено по време на управлението на кабинета Орешарски. Едно от основните неща в управленската програма на ГЕРБ е продължаването на строежа на магистралите „Струма” и „Хемус”, както и въвеждането на ТОЛ такса за пътищата в страната. По този начин таксите за ТИР-ове, автобуси и автомобили ще бъде изчислявана на базата на изминатите километри, вместо да се плаща за определено време, пише pik.bg.