Мтел иска да купи Виваком

Мтел води тайни преговори с Виваком.

В края на предходната седмица, един от важните хора на Мтел е заминал за Виена, където е провел среща с представители на фирмата-собственик на мобилната компания "Телеком Австрия". Позовавайки се на информация на собствени независими източници, информационна агенция „ПИК” отбелязва, че основната тема на провелата се среща е бил предварително изготвен сравнителен анализ на покритието на клетките, които притежават Мтел и Виваком. Освен това е била разгледана и инфраструктурата, с която разполагат двете компании, както и броя на СИМ-картите.

[caption id="attachment_421094" align="alignright" width="300"]Мтел иска да купи Виваков Мтел иска да купи Виваком[/caption]

За никого не е тайна, че от известно време насам Виваком се намира в доста деликатно състояние. Преди няколко месеца дори стана ясно, че създаденият от ССBank, VTB Capital и други акционери холдинг „Вива Телеком”, който е регистриран в Люксембург възнамерява да продаде дела си във Виваком. По всяка вероятност това ще се случи до два месеца, съобщава Club Z, позовавайки се на анонимни инвеститори в Лондон. Информацията гласи, че на бъдещите инвеститори вече са били раздадени проспекти на Виваком, тъй като настоящите собственици полагат усилия да преструктурират дълговете на компанията. Преди две години (през юли 2012 г.) кредиторите на Виваком приеха предложението за закупуване от CCBank и руската VTB Capital. Транзакцията бе завършена, след като бе одобрена от Върховния съд в Лондон през септември 2012 г.

VTB Capital, CCBank и кредиторите получиха 94,09% от акциите на БТК чрез новосъздадената холдингова компания „Вива Телеком България“. Сделката намали дълга на телекома от 1,7 милиарда евро на 588 милиона евро. През януари миналата година, новите мажоритарни акционери организираха търг за оставащите акции в съответствие с действащите в България законови разпоредби. До 1 юли миналата година Вива Телеком“ получи акции от 58 от публичните акционери на компанията и по този начин успя да увеличи дела си в компанията до 99,79%. Злополучният банкер Цветан Василев също има сериозно участие във Виваком, пише pik.bg.