Лекари очакват грипът-убиец да вземе поне 1000 нови жертви

Специалисти алармират, че грипът-убиец се завръща с нови сили в България.

Очакванията са през новия зимен сезон грипът-убиец да вземе поне хиляда нови жертви. Това стана ясно по време на срещата на най-големите ни светила в областта на епидемиологията със семейни лекари от цялата страна. Организатор на форума, посветен на грипа-убиец бе Регионалната здравна инспекция София-област. Основната цел на срещата бе да бъде изграден екшън-план срещу предстоящата заплаха.

[caption id="attachment_421014" align="alignright" width="300"]Лекари очакват грипът-убиец да вземе поне 1000 нови жертви Лекари очакват грипът-убиец да вземе поне 1000 нови жертви[/caption]

Според прогнозите направени от Международния център за контрол и превенция на болестите, през идния зимен сезон ще върлуват същите вируси, които предизвикаха бум на смъртоносна пневмония в България в началото на тази година. Отново ще ни мъчат щамовете А "Калифорния" H1N1, по-известен като свински грип, А "Тексас", H3N2 и В "Масачузетс" на грипа-убиец. Грипът-убиец с тези щамове бе изолиран преди две години. Специалисти алармират, че най-застрашени от тези щамове са хората, които са над 65-годишна възраст, както и онези, които са с хронични заболявания. Разбира се бременните жени също са изложени на сериозна опасност. Епидемиолози настояват очаквания бум на грипа-убиец да бъде предотвратен с безплатни ваксини.

Те съобщават, че всяка година заради пневмония в резултат на грипа, в лечебните заведения в цялата страна биват приети повече от 70 хиляди души. Това сочат данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Освен възрастните хора, които според последните данни на Националния статистически институт представляват почти 20% от населението у нас, в групата на най-рисковите от развитие на тежки усложнения след грипа влизат още няколко групи. Това са хората с хронични заболявания като асма, диабет, сърдечносъдови заболявания и разбира се бременните жени, пише pik.bg. Специалисти съветват още при първите симптоми да потърсите лекарска помощ, тъй като в противен случай бихте могли да се превърнете в поредната жертва на грипа-убиец.

Грипът-убиец взе доста жертви през миналата година и през тази зима отново ще продължи да вилнее с пълна сила.