Руски войници обявиха бойкот: Няма да се бием срещу Украйна!

Гласувайте за статията

Руски войници отказаха участие в необявената война срещу Украйна

Руски войници масово отказват участие в необявената война срещу Украйна, която продължава в Донбас. Докато президентът Владимир Путин играе двойна игра, в която се възмущава от атаките на Алианса и Европа срещу него, а в същото време проявява териториални претенции към украински земи, руски войници отказват да участват в сраженията. И да се изправят срещу властите в Киев, в подкрепа на бунтовниците в Донецк.

В интервю за германския вестник Die Tageszeitung председателят на Комитета на войнишките майки на Русия Валентина Мелникова, съобщи, че военни масово отказват да влязат в Украйна и да се бият там, съобщава Ino Pressa. По думите й, военното командване се опитва да въвлече военните в конфликта, но без знанието на върховната власт в Кремъл.

Руски войници отказаха да се бият в Украйна

Руски войници отказаха да се бият в Украйна

Мелникова казва, че в сраженията в източната част на Украйна е направен опит да бъдат включени около 10 000 руски войници, включително парашутисти и механизирани пехотни бригади. Но голяма част от тях са отказали да вземат участие в боевете на неофициално обявената война.

Мелникова обясни, че до такова заключение е стигнала разследващата  комисията към комитета, която извършва проверка по случая с руските военни в Украйна.  Възбуденото следствие е въз основа на доклади от родители на войници, които са загубили контакт с децата си. Тя също така добави, че вече има случаи, когато войниците са отказали да участват в една необявена война срещу Украйна. Въпреки това отказа да назове имена, пише още украинското издание investigator.org.ua.

„Без да е официално обявена война, когато няма заповед на върховен главнокомандващ, или на министъра на отбраната, местното командване получава повече власт и може да се разпорежда с войниците дори в чужбина. Ако откажат да участват в сраженията, те или трябва да напишат доклади или да се явят пред прокуратурата. Тя отговарят за войната“, обясни Мелникова.

Тя добави, че служещи в руската армия често са принудени насила да участват във военните действия под заплахата от военен съд. В такива случай те избират да се обърнат към прокуратурата, за да сигнализират за случващото се. Засега не е ясно дали висшите военни са действали с одобрението на Кремъл или самоволно.

Междувременно оабаче The Guardian пише, че руснаците са започнали да задават неудобни въпроси на Путин за войната и да искат отговори, имало ли е военна агресия  от страна на Русия към Украйна и кой ще понесе отговорността за този акт.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

3 коментара to “Руски войници обявиха бойкот: Няма да се бием срещу Украйна!”

 1. Павлик Морозов

  авг. 29. 2014

  РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !

 2. ha ha ha

  авг. 29. 2014

  Гардиън ли го пише това? Ама ние сериозно ли трябва да им повярваме!! Смешници!

 3. иванов

  авг. 31. 2014

  абе един каза

Добавете коментар