БНБ е започнала да печата със 140 милиона банкноти повече от предварително уговореното

БНБ е започнала да печата тайно нови банкноти. Само в рамките на един месец Българска народна банка е поръчала да се отпечатат цели 200 милиона нови банкноти. И това при положение, че официалната поръчка е била едва за 60 милиона нови банкноти. Оказа се, че от БНБ са направили поръчка за още минимум 140 милиона банкноти повече от заявеното.

[caption id="attachment_420880" align="alignright" width="300"]БНБ печата нови банкноти БНБ печата нови банкноти[/caption]

Любопитното е, че самата печатница за банкнотите се намира в София и банката притежава цели 30% дял в нея. Двама от представителите на БНБ пък са част от състава на ръководството на печатницата. Което, на практика означава, че поръчката за новите банкноти, която уж трябва да е обществена, всъщност е по-скоро вътрешна работа на самата финансова институция.

От БНБ обясниха, че са започнали печатането на повече банкноти, тъй като през юли е имало още една поръчка за това. Тя обаче е твърде неясна и в документацията за нея не се уточнява за како количество банкноти става въпрос, научиха от БЛИЦ. Още по-любопитно е, че въпросната поръчка включва печатането основно на столевки - банкнотите с най-голям номинал у нас. В другата поръчка пък основното изискване е да се печатат единствено банкноти със стойност до 50 лева.