Кристалина Георгиева най-вероятно ще загуби заради италианския кандидат Федерика Могерини

Кристалина Георгиева най-вероятно ще загуби надпреварата за поста външен министър на Европейския съюз. Според авторитетното издание "Файненшъл таймс" родната представителка няма шансове за поста, тъй като ще бъде предпочетена Федерика Могерини, която в момента заема поста на външен министър на Италия. Според медията назначението на италианката ще стане факт тази събота.

[caption id="attachment_420722" align="alignright" width="300"]Кристалина Георгиева Кристалина Георгиева[/caption]

Българката Кристалина Георгиева е с илюзорни шансове да оглави важния ресор, категорични са от "Файненшъл таймс". Все още обаче не се е състояло заседанието на Европейския парламент, което ще вземе важното решение тази събота. На него ще говори и родният президент Росен Плевнелиев, който ще защити кандидатурата на Кристалина Георгиева, научиха от ПИК.

Любопитното е, че кандидатурата на Могерини беше спряна миналия месец, тъй като няколко страни от Централна и Източна Европа изразиха недоволството си, че италианският външен министър няма достатъчно твърда позиция по отношение на Москва и случващото се в Украйна. Свалянето на малайзийския самолет с обикновени пътници на борда над територията на Украйна допълнително влоши шансовете й, коментират специалисти. Въпреки това обаче италианката запази шансовете си за поста, след като и немският канцлер Ангела Меркел обяви, че е готова да я подкрепи.