От днес всеки може да си провери ЕГН-то, дали е откраднато от някоя партия

От днес можете да проверите дали някоя партия не е използвала ЕГН-то ви, без вашето знание и изрично съгласие. От ЦИК пуснаха на официалния си сайт възможност за електронна справка, с помощта на която да видите дали личните ви данни не са откраднати и неправомерно използвани. Самата справка се прави изключително лесно.

[caption id="attachment_420712" align="alignright" width="300"]Проверете дли ЕГН-то ви е откраднато Проверете дли ЕГН-то ви е откраднато[/caption]

От официалния сайт на ЦИК отивате на страницата за избирателите и регистрираните подписки - www.cik.bg/reg_podpiski, откъдето избирате линка за получаване на личен идентификационен код. За целта трябва да въведете името, презимето и фамилията си, а също ЕГН и имейл. След което ще получите на електронната си поща въпросния код. С него и ЕГН-то си можете да направите проверката. Ако откриете, че с данните ви е злоупотребено, трябва незабавно да подадете жалба към Комисията за защита на личните данни или към прокуратурата.

Подобна справка беше пусната за пръв път от ЦИК за евроизборите на 25 май тази година след като се оказа, че личните данни на стотици хора са били откраднати и с тях е злоупотребено за кампаниите на различни политически партии, предават от Vsekiden.com. Виновни и наказани за случилото се обаче все още няма.