Валери Петров е един от обичаните български поети

Валери Петров ще остане незабравим с творчеството, което ни завеща. Поетът издъхна снощи след два тежки инсулта, които прекара. Той почина на 94 -годишна възраст. До последно близките на майстора на римата не са вярвали, че той ще загуби битката за живота си.

[caption id="attachment_420664" align="alignright" width="300"]Валери Петров Валери Петров почина на 94 години[/caption]

Валери Петров имал голямо желание за живот, въпреки преклонната си възраст. В последното си интервю той споделя, че му се живее, защото иска да види как България излиза от тресавището, в което се намира. За съжаление желанието на поета не се сбъдна и дни след като изрича тези думи, той вече не е сред живите.

Творецът издава първата си поема едва на 15 години. Произведението е посветено на похода към Северния полюс. Само година след това той издава и първия си роман. Валери Петров, чието истинско име е Валери Нисим Меворах, издава първите си произведения под псевдонима Асен Раковски.

Псевдонимът му става повод за недоволство поради факта, че евреин си е позволил да си присвои името на великия български революционер Георги Раковски. В редакцията, където Валери Петров сътрудничи по онова време, решават да го прекръстят, за да си няма проблеми в бъдеще. Главният редактор предлага на младия поет да приеме фамилията на майка си Петрова.

Цар Борис спасява семейството на Валери Петров от заточение в лагерите на смъртта. Бащата на поета е бил виден адвокат, а майка му преподавателка по френски език. Семейството на Валери Петров решава да смени религията си и така се спасява от попадането в концлагер за евреи.

Валери Петров завършва СУ, специалност "Хуманирана медицина". Във втората фаза на  войната срещу Германия Валери Петров е военен писател и работи като лекар доброволец, пише ПИК.