Омбудсманът посочи, че има два варианта за изхода от кризата в КТБ

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев постави нота на КТБ от ефира на Българската национална телевизия.

Той бе категоричен, че не съществува законова възможност в България дадена банкова институция да остане със затворени врати половин година. Това бе коментарът му по отношение на казуса с КТБ. Според Константин Пенчев в случая съществуват две възможности – или оздравяване, или пък, ако не може да бъде оздравена – да бъде обявен фалит. Омбудсманът посочи недвусмислено, че проблемът с КТБ е чисто политически и по този въпрос няма спор.

[caption id="attachment_420528" align="alignright" width="300"]Омбудсманът посочи, че има два варианта за изхода от кризата в КТБ Омбудсманът посочи, че има два варианта за изхода от кризата в КТБ[/caption]

Константин Пенчев е на мнение, че всяко чакане оказва пагубно влияние върху случая КТБ и призова служебния кабинет на Георги Близнашки да вземе мерки. Омбудсманът определи проблема с КТБ като „цирей за системата ни”. Той коментира и скандала с откраднатите ЕГН-та по време на избори и изрази надежда, че шумът, който се вдигна ще внесе известна доза респект в партиите. Константин Пенчев отправи призив към обществото да гласува масово на предстоящите предсрочни парламентарни избори. В заключение той подчерта, че не вижда причина да поднася извиненията си, допълвайки, че винаги, когато е отправял упреци към Националния осигурителен институт, е имало причина.

Междувременно стана ясно, че името на бившия мажоритарен собственик на КТБ – Цветан Василев е забъркано в нов грандиозен скандал. Фирма, свързана с него е успяла да прилапа 1 200 000 лева от новия пътен бос Валери Карадачки, който бе изпълнителен директор на изчезналото дружество „ИПС Инфраструктури” подчерта, че името на новата фирма е „Инфраструктурна компания”. Карадачки подчертава, че е променил името на компанията, тъй като старото не му харесвало. За да не бие особено много на очи, договорът за ремонт на пътя Храбрино-Пловдив е минал в графа „Аварийни ремонти”. По този начин държавните средства биват пренасочени много бързо и лесно към частните фирми, тъй като в случая става въпрос за аварийни ремонти, които не биха могли да изчакат, пише pik.bg.