Япония готова с ново лекарство срещу ебола

Гласувайте за статията

Япония разполага с ново лекарство срещу ебола, но го дава срещу определени условия

Японски компании са готови, при определени условия, да предложат експериментално лекарство, за да се предотврати разпространението на епидемията от смъртоносния вирус ебола. Опасната болест пламна в региона на западна Африка от началото на годината отне повече от 1400 живота.

Говорителят на японското правителство, Йошихида Суга, заяви, че за тази цел Япония е готова да сътрудничи със Световната здравна организация (СЗО) и че е готова и за международно разпространение на лекарството.

„Уведомена съм, че медицинските специалисти вече извънредно искат серума Т-705 и то още преди решението на СЗО. В този случай, ще съдействаме, но при определени условия, каза Суга на пресконференция в Токио, предават световните агенции.

Япония разработи ново лекарство срещу ебола

Япония разработи ново лекарство срещу ебола

T-705 е търговското име на лекарството „фавипиравир“, а японската компания „Фуджи филм Холдингс“ и нейният партньор на САЩ „МедиВектор“ са в преговори с американските власти за осъществяване на план за разпространение за широка употреба на този продукт в страните, където се разпространява еболата, посочват британските медии.

От японската компания съобщават, че имат достатъчно запаси от „фавипиравир“ за повече от 20 000 души.

СЗО обмисля използването на експерименталния медикамент като един от възможните начини за спиране на разпространението на смъртоносния вирус в западна Африка, където повече от 1400 души вече са загинали, а хиляди са заразени.

Засега няма лекарство или ваксина за еболата, а няколко лекарства се намират в етап на изпитания.

Междувременно в Европа вече са регистрирани първите случи на ебола. В Испания има един загинал, а в Британия прибраха първия тежко болен поданик на кралицата при извънредни мерки за сигурност. В България пък тече трескаво обучение на граничните власти и на служители по летищата как да процедират при задържането на болен от ебола човек. Здравните ни заведения не разполагат с необходимото оборудване и екипировка за лечение на болни от опасната болест, но за сметка на това по границите са взети засилени мерки за контрол на пътуващите.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар