Реденето на листите разбуни духовете в Реформаторския блок

Жесток скандал тресе из основи редиците на Реформаторския блок.

Според информацията, войната в Реформаторския блок е започнала няколко дни преди да бъдат обявени официално листите с имената на кандидат-депутатите. Към днешна дата в редиците на Реформаторския блок тече безмилостна битка за надмощие между представителите на Движение "България на гражданите" и ДСБ. Радан Кънев успя да си спечели ненавистта на голяма част от членовете на Реформаторския блок, след като вероятно подтикван от Иван Костов, поиска да постави поне 10 водачи на листи от ДСБ.

[caption id="attachment_420441" align="alignright" width="300"]Реденето на листите разбуни духовете в Реформаторския блок Реденето на листите разбуни духовете в Реформаторския блок[/caption]

На практика това означава, че формалният водач на Реформаторския блок иска да гарантира стабилна парламентарна група, която не би се разпаднала дори и при сбъдването на най-големия му кошмар - Меглена Кунева да отидев редиците на Бойко Борисов. Запознати посочват, че през последните няколко месеца отношенията между Меглена Кунева и Радан Кънев са огладнели доста сериозно. Това се случи, след като симпатизантите от ДСБ изпратиха Светослав Малинов в Европарламента вместо Меглена Кунева. Твърди се, че в основата на коварния замисъл стои не кой да е друг, а самият Иван Костов. Именно той успял да внуши на структурите на „бутиковата си партия” да гласуват преференциално за Светослав Малинов, който му е приятел, вместо да изпратят бившата еврокомисарка като евродепутат в Брюксел.

Иван Костов бе и човекът, който успя да вкара в публичното пространство интригата, че Меглена Кунева провежда тайни срещи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Благодарение на този коварен похват на Командира, шефката на ДБГ бе вкарана в обяснителен режим, от който все още не може да излезе и не е ясно дали изобщо някога ще успее да го направи. На свой ред Меглена Кунева се опитва да прокара своето виждане, че трябва да бъде спазено процентното съотношение при реденето на листите – по 40% от водаческите места да си поделят ДБГ и ДСБ и по 10% да останат за коалиционните им партньори от партията на Касим Дал и земеделците, пише pik.bg.