Новата измамна схема е изключително проста

В действие е нова измамна схема за кражба на фирми.

По всичко личи, че обирджиите са насочили вниманието си към заграбването на фирми, алармира Красимир Кантарджиев, който е председател на Нотариалната камара на Република България.

Той поясни, че основна мишена на новата измамна схема стават компании, които притежават много активи и голям капитал, пише „Репортер”. Причината крадците да пренасочат интересите си е, че откакто на нотариусите бе даден достъп до редица системи (в това число и тази на МВР), не могат да изпълняват добре познатите стари схеми.

[caption id="attachment_420419" align="alignright" width="300"]Новата измамна схема е изключително проста Новата измамна схема е изключително проста[/caption]

Кантарджиев подчерта, че класическата измамна схема с фалшиви документи вече е невъзможна, тъй като още на момента се извършва проверка на лицето и се установява дали извършва измама.

Новата измамна схема, чрез която крадците разграбват фирмите е изключително проста. След като си набележат мишената, подготвят протокол за смяна на управителя, фалшифицират нотариалния печат и след като сканират документа го изпращат с електронен подпис на Агенцията по вписванията. Веднага след това разпродават експресно имотите, които притежава дадената фирма, източват банковите сметки и докато реалният собственик се усети за измамата, вече е твърде късно. Кантарджиев подчерта, че в Агенцията по вписванията не извършват проверка на нотариалните печати, тъй като не са длъжни да извършват справка за това дали договора за прехвърляне на фирмата е удостоверен действително от нотариус или не.

Председателят на Нотариалната камара на Република България не се нае да определи точния брой на фирмите, изгорели по новата измамна схема, тъй като вече никой не води подобна статистика. Междувременно Ирена Перфанова, която е председател на Национално сдружение недвижими имоти алармира, че всеки потенциален продавач или купувач на имот, трябва да направи проверка дали не е попаднал на мним брокер. Тъй като в момента пазарът на недвижими имоти се съживява, измамниците се активират, а новите измамни схеми стават все по-гъвкави, пише pik.bg.