"Южен поток" е спрян, но въпреки това скандалите около проекта не стихват

Въпреки преустановяването на всички дейности по проекта на "Южен поток" , скандалите около него не стихват. На пристанището в морската ни столица продължават да пристигат тръбите, които ще бъдат използвани за изграждането на предвидения в мащабния проект газопровод. Съоръженията ще бъдат монтирани на морското дъно. Част от тях вече са монтирани.

[caption id="attachment_420416" align="alignright" width="300"]"Южен поток" Продължават доставките на тръби за "Южен поток" , въпреки спирането на проекта[/caption]

Проектът предвижда полагането на тръби за изграждането на газопровод , което трябва да започне от град Анала (Краснодар) и след 931 километра да излезе на бреговете край Варна.

Въпреки, че миналата седмица фирмата, занимаваща се с дейностите по проекта "Южен поток" на българска територия обяви, че преустановява дейността си по проекта "Южен поток" заради заповед издадена от Европейската комисия, явно дейностите не са прекратени напълни.

Дейностите по проекта се преустановени и ще стартират отново след като приключат подготвителните процедури по изпълнението им, което трябва да бъде осъществено в синхрон с европейското законодателство.

Въпреки изявлението на фирмата, занимаваща се изпълнението на "Южен поток" у нас, че проектът ще бъде реализиран при прозрачни и ясни условия, явно това не е така. Все още не е ясно защо продължават доставките на тръби за проекта, които в момента е спрян.

Причина за спирането на "Южен поток" стана противопоставянето от страна на Министерството на икономиката и енергетиката на увеличението на капитала на компанията "Южен поток България" с довод, че това противоречи на европейското законодателство, пише ПИК.