Валери Петров е получил инсулт в края на миналата седмица, лекарите се борят да го спасят

Валери Петров се бори за живота си. Бележитият роден поет и преводач се намира във Военно-медицинската академия, където е бил приет по спешност в края на миналата седмица след като е получил инсулт. Лекари във ВМА разкриха, че творецът е бил транспортиран в петък със специализиран автомобил от Варна до София, където медицински екип се бори да го спаси. В момента 94-годишният поет се намира в интензивното отделение на ВМА, като лекарите не се обвързват с гаранции за живота му.

[caption id="attachment_420379" align="alignright" width="300"]Валери Петров се бори за живота си Валери Петров се бори за живота си[/caption]

Валери Петров е сред най-изтъкнатите родни поети и преводачи. Той е превел на български някои от най-големите класически произведения в целия свят, като най-известни са преводите му на творбите на Шекспир. Той притежава много отличия и титли, а от 2003 година е и академик на БАН. Освен това поетът и преводач е включен в почетния списък на Международния съвет за детска книга и е един от малкото българи, номинирани за Нобелова награда.

През 2006 година Валери Петров беше удостоен и с престижната награда за европейски гражданин, давана от Европейския парламент за принос в разбирателството между нациите, предават от vesti.bg.