Климатолози алармират за тежки катаклизми

Климатолози вещаят десетилетия на кучешки студове и големи жеги
0

Климатолози вещаят десетилетия на кучешки студове и големи жеги

Климатолози алармираха за предстоящи тежки катаклизми по време на провелия се конгрес в Монреал, Канада.

Според прогнозите на множество климатолози, следващите няколко десетилетия ще бъдат запомнени с полярни застудявания, големи жеги и гигантски морски вълни.
По този повод „Фигаро” писа, че занапред, ако през август просто вали, ще бъде повече от добра новина.
Участниците климатолози в международния форум, който бе свикат от Световната метеорологична организация към ООН предвиждат, че глобалното затопляне ще предизвика мощни изпарения, които ще засилят движението на въздушните пластове.

Климатолози вещаят десетилетия на кучешки студове и големи жеги
Климатолози вещаят десетилетия на кучешки студове и големи жеги

Предстоящите резки промени в температурите, зачестяването на ураганите и останалите климатични катастрофи, ще са част от пейзажа за в бъдеще.

По време на първата световна конференция на климатолози бе очертана доста мрачна перспектива. Всички те са на мнение, че близо десетилетие, след като Протокола от Киото влезе в сила, почти никой не изпитва съмнение, че глобалното затопляне е реален феномен, който е предизвикан от парниковите газове.
В подкрепа на думите си, климатолозите посочват, че само през първите десет години на това хилядолетие, средната температура се е повишила с 0.47 градуса.
Резултатите от изчисленията на учените показват, че затоплянето със само един процент над средното означава увеличение на изпаренията със седем процента.
Тъй като парата от океаните и останалите водни басейни е двигателят на атмосферната циркулация, ускоряването й може да бъде предвидено.

Саймън Уон от Университета в щата Юта, САЩ вещае, че валежите ще стават все по-обилни, а облаците – все по-гъсти.
Прогнозата на редица известни климатолози сочи, че до 2050 година средната температура на повърхността на Земята ще скочи с два градуса. На практика това означава, че на някои места ще има нечовешки жеги и засушаване, докато други ще бъдат обхванати от люти студове.
Припомняме, че подобно застудяване скова северната част на Щатите миналата година.
В заключение видни климатолози посочват, че глобалното затопляне ще изиграе ролята на усилвател на всички климатични феномени, пише pik.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.