Уникално място: Подземен град в Турция побърка нета

Уникално място: Подземен град в Турция побърка нета
3 (60%) 2 votes

Подземен град в Турция побърка нета, вижте го

Деринкую е невероятен подземен град в Турция. С векове скрит от очите на обществеността и открит едва през 1963 г, Деринкую е абсолютно магическо инженерно дело, град, построен на около 85 метра под повърхността на земята и място, в което биха могли да живеят повече от 20 000 жители!

По думите на Министерството на културата на Турция, този подземен град е построен от фригийците, индоевропейски народ от древни времена, живял там в периода между осмия и седмия век преди новата ера, и се смята, че той е бил разширен допълнително в ерата на византийското царство.

През възхода на Персийското царство градът е бил използван като селище за бежанците, а по-късно и като скривалище от нашествието на римляните и арабите. Също така градът е предлагал отлична защита от топлите лета и студените зими в Анадола, и непонятно защо е бил изоставен през османската епоха, пишат от tocka.com.mk.

Уникален подземен град изуми нета

Уникален подземен град изуми нета

Деринкую се намира в Невшехирската област в централна Анадола в Турция. Според официалната история, градът принадлежи на Мидийското царство, първото иранско царство, което от края на 8-ми до средата на шести век преди новата ера се е простирало на територията на Иран, Северна Месопотамия и източната част на Мала Азия.

Чудото на архитектурната мисъл е на хилядолетия

Чудото на архитектурната мисъл е на хилядолетия

Този впечатляващ подземен град не е единственото невероятно археологическо откритие в Турция. В непосредствена близост са открити още 200 други подземни града, като около 40 от тях са на три етажа. Деринкую определено и най-големият, а подземни тунели го свързват с още други четири града.

Всички тези градове могат да бъдат дом на около 100 000 жители. Целият регион, наситен с археологически чудеса, като природни пирамиди, подземни градове, градове, построени в скалите, се нарича Кападокия.

Деринкую, или известен като „Дълбок кладенец“, е най-големият подземен град в Кападокия, има 7 етажа, които стигат до дълбочина от 85 метра под повърхността на земята. Из града тече прясна питейна вода, има няколко вентилационна системи, отделни апартаменти, магазини, комунални стаи, кладенци, гробища, както и специални отвори за бягство. В града е било намерено дори и училище, както и специални стаи, в които се съхранявали животните.

Досега са открити 52 вентилационни отвори, а също така е установено, че не всички източници на вода са свързани с повърхността, вероятно поради страх от основателите, че биха могли да бъдат отровени чрез водата.

Това, което е най-важното, е фактът, че невероятният исторически град е отворен за посетители, въпреки че те имат достъп само до определени части на града. По-голямата част от проходите са тунели, които са твърде тесни и по тях трябва се пълзи, а се предполага, че причината за това е била идеята евентуалните нападатели да бъдат уязвими при атака.

Входът се е защитавал от масивна кръгла врата, която се заключвала отвътре, а всеки етаж от този подземен град имал своя отделна врата.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар