БНБ изпрати специално писмо до Цветан Василев и Оман

Комично, но факт! Цветан Василев бе поканен да спасява собствената си банка. Точно два месеца след като БНБ постави под специален надзор КТБ, централните банкери написаха писмо до основните акционери – „Бромак” на Цветан Василев и Държавния фонд на Оман – пише в. „Преса”. В писмото те канят собствениците до края на август да представят плановете си за спасяване на трезора, ако имат такива, разбира се. Известно е, че Цветан Василев държи чрез „Бромак” 50,66 процента от акциите на КТБ, а оманския фонд има 30 %. До момента въпреки публичните изяви на банкера никой от „Бромак” не е проявил инициатива пред надзорния орган за оказване на подкрепа за КТБ – се казва в изявление на БНБ.

[caption id="attachment_420246" align="alignleft" width="300"]КТБ Цветан Василев За КТБ опряха пак до Цветан Василев[/caption]

Оманският фонд е заявил интерес по въпроса, но е поставил условия – да има яснота за състоянието на трезора, както и БНБ да осигури значителна ликвидна подкрепа. Според централната банка обаче това е невъзможно. Няма как на КТБ да бъде дадена държавна помощ, тъй като не може да се каже, че банката отговаря на изискванията за платежоспособност – твърдят наздорниците. Към настоящия момент КТБ на Цветан Василев и дъщерната й ТБ „Виктория” продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства. Задълженията към депозанти и кредитори са за около 6,5 млрд. лв. – твърдят от БНБ.