Потопът в Мизия като нищо да се повтори, предупреждават специалисти

Потопът в Мизия може и да се повтори. За това предупреждават специалистите, които са направили оглед на района. Оказа се, че в близост до село Малорад в областта се намират два язовира, които представляват сериозна опасност за местното население. Става въпрос за водоемите "Езерска падина" и "Гарвански геран", първият от които е с неизправен изпускател, а другият - с разрушена язовирна стена.

[caption id="attachment_420240" align="alignright" width="300"]Потопът в Мизия може да се повтори Потопът в Мизия може да се повтори[/caption]

Това на практика представлява сериозна опасност за региона, тъй като при един по-проливен дъжд, потопът в Мизия най-вероятно ще се повтори, предупреждават експертите. При едни обилни валежи, нивото на "Езерска падина" няма как да бъде контролирано и водата може да залее намиращите се в близост къщи от селото. Общината няма как да се справи сама и затова е поискана помощ от министерството. За справяне със ситуацията са необходими цели 5 милиона и 350 хиляди лева, разкрива кметът на Община Борован Десислава Тодорова. Освен двата язовира, мостовете в селото също представляват риск, предават от ПИК.

В намиращото се наблизо село Градешница пък има и трети язовир, чийто изпускател не работи вече над 20 години.