Главата на БПЦ патриарх Неофит бил „пияч ценител”

Познати определят патриарх Неофит като ценител на хубавите питиета – пише „България днес”. Не като пияница, а като умерено употребяващ алкохол – споделя пред изданието богословът Светльо Ангелов. След като висшият свещеник претърпя сложна сърдечна операция и сега се възстановява, той отново започнал да си пийва от любимата си русенска ракия и червено вино – отбелязва изданието. За битността и навиците на патриарх Неофит като „пияч ценител” ни разказват близки до митрополията на Русе свещеници от времето, когато той бе русенски митрополит.

[caption id="attachment_420204" align="alignleft" width="300"]Патриарх Неофит Патриарх Неофит бил ценител на хубавите питиета[/caption]

Имал си светиня му едно лично помещение, килерче с рафтчета, на които подреждал подарените му бутилки със скъп марков алкохол. Той предварително ги надписвал със специално залепени на тях бележки – датата и името на подарилия му ги. Във вечерните часове на спокойствие патриарх Неофит на наслаждавал на марковите си питиета, но в умерено количество. Сега обаче 68-годишният патриарх Неофит спазва хранителна диета. Режимът на духовния водач се наложил, след като той претърпя сложна сърдечна операция. Понякога се налага ограничаване временно на приема на зеленчуци до минимум 200 г на ден и два нецитрусови плода дневно – отбелязва изданието. Мазнините в менюто на патриарх Неофит също са ограничени. Изключени са всички бобови храни, като се набляга предимно на бял хляб и ориз.