Дупката в бюджета е огромна - близо един милиард лева, издаде служебният министър на финансите

Извънредна ситуация за бюджета. Оказа се, че в държавната хазна е зейнала огромна дупка, която налага спешната актуализация на бюджета. Това обяви служебният министър на финансите Румен Порожанов. Веднага след встъпването си в длъжност, от служебния кабинет направиха обследване на бюджета, за да се изясни настоящата финансова картинка в страната.

[caption id="attachment_420062" align="alignright" width="300"]бюджета Румен Порожанов[/caption]

Вследствие на това е станало ясно, че в момента дупката в бюджета е близо един милиард лева - 955,7 милиона лева. За сравнение, за същия период миналата година, тази сума е на половина - 479.5 милиона лева. Министър Порожанов заяви още, че разходите растат, а приходите от данъците намаляват и не успяват да ги покрият. Спрените от Европейския съюз пари по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" също допълнително утежняват създалата се ситуация с бюджета.

Заместникът на служебния финансов министър Кирил Ананиев разкри още, че приходите са били завишени предварително и съществува риск част от разчетите в данъчните приходи да не бъдат изпълнени. Порожанов изтъкна, че основната задача на служебния кабинет ще е да се вмести в изискуемия дефицит от 3 процента за годна, научиха от vsekiden.com.

В противен случай ще последва наказателна процедура от ЕК за свръхдефицит.