БНБ е започнал печата на 60 милиона банкноти, без да уведоми за това управляващите

БНБ печата нови банкноти зад гърба на управляващите. Служебният финансов министър Румен Порожанов разкри, че нито той, нито някой от колегите му е запознат с факта, че от БНБ са започнали изпълнението на обществена поръчка за печатането на 60 милиона банкноти. Нито пък са наясно дали въпросната поръчка има някаква връзка с КТБ.

[caption id="attachment_420035" align="alignright" width="300"]БНБ печата нови банкноти БНБ печата нови банкноти[/caption]

Премиерът Георги Близнашки също потвърди, че не е запознат със случващото се в БНБ. Финансовият министър обаче беше категоричен, че печатането на банкнотите няма никаква връзка с увеличаването на дефицита. До този момент служебният министър-председател Близнашки не е разговарял с Иван Искров, но възнамерява това да се случи в най-скоро време.

По думите му БНБ е напълно автономна институция и цялата отговорност по оперативната й дейност, в това число и по поставянето на КТБ под надзор, си е изцяло нейна. Порожанов разкри още, че от банката имат пълното законово право да разглеждат всички предложения, които са свързани с подобряването на банковата среда у нас, в това число и за спасяването на КТБ.

Това е и една от причините да се настоява за бърз одит на банката на Цветан Василев, научиха от ПИК.