Официално! България спря Южен поток

Гласувайте за статията

Край на изграждането на газопровода, България спря Южен поток

България отстъпи пред Европа. Един от най-големите проекти, изграждането на газопровода Южен поток бе прекратено. След многобройни опити да бъде замразен, задържан и продължен тайно, Южен поток бе спрян. Окончателно. Докато България не се договори с Европейската комисия по енергетика проектът е замразен за неопределен период от време.

Като член на Европейския съюз страната ни трябваше не само да замрази потока, но също така и да предостави цялата документация и информация около сключените договори. Под лупа ще се гледа не само стратегията за изграждането на газопровода, но и кой стои зад сделките в България.

България спря Южен поток окончателно

България спря Южен поток окончателно

В писмото, адресирано до Българския енергиен холдинг (БЕХ), министърът на икономиката забранява сключването на договори, свързани с Южен поток, а БЕХ трябва да окаже пълно съдействие и да предостави цялата необходима помощ на Европейската комисия за съгласуване на проекта с правните разпоредби на Европейския съюз.

Строителството на Южен поток е оглавено руската компания „Газпром“, а чрез него Балканите трябваше да се превърнат в трасе за транспортиране на газ от Русия до Южна и Централна Европа. Според плана, 540 км от този газопровод трябва да минава през България. Като член на Европейския съюз, България е под изключително силен натиск от Брюксел да спре изграждането на газопровода, защото в момента той не е в съответствие с европейските интереси.

Предвид кризата между Русия и ЕС, изграждането на Южен поток се превърна в ябълката на раздора. През юни българското правителство замрази дейността за изграждане на газопровода, но през юли се стигна до одобрение предварителните дейности при терминала Паша дере. Служебното правителство обаче избра да следва препоръките от Брюксел и окончателно замрази проекта, както и огромните суми предвидени за неговото реализиране.

Общата стойност на проекта Южен поток, се оценява на около 16 милиарда евро, а търговската му експлоатация трябваше да започне в края на 2015 година.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Официално! България спря Южен поток”

  1. Evgeni Dimitrov

    авг. 20. 2014

    продажгици,жалко за България.

Добавете коментар