Тодор Живков нарежда да вкарат в текста Москва и партията

В книгата си „Тодор Живков – мит и истина” писателят Боян Кастелов разказва историята за избора на химн на България (тогава Народна република България) през 1964 г. В този период след дълги „творчески търсения” на прием в хотел „Балкан” партийният секретар на СБП Георги Джагаров подхвърля за химн да се предложи песента на Цветан Радославов „Горда Стара планина”. Тодор Живков склонил, но с условието в текста да се добавят братският съветски съюз и партията майка БКП. Така според писателя Боян Кастелов бившият Първи привикал поетите Георги Джагаров и Димитър Методиев да прекроят текста на химна. На отрупана с лакомства софра тогавашният държавник наредил: „Правете, струвайте, но от вас искам да пренапишите „Горда Стара планина” за химн на Народна република България. Ако требе и момичета ще ви докарам, ама вкарайте образите на СССР и партията, та да стане песента, както го изидсква партийната повеля”.

[caption id="attachment_419835" align="alignleft" width="300"]Тодор Живков Георги Джагаров (вляво) с Димитър Методиев и Тодор Живков на маса[/caption]

И така по нареждане на Тодор Живков двамата титани на червената поезия сътворяват следното допълнение към песента на Цветан Радославов: Дружно, братя българи, с нас Москва е в мир и бой, Партия велика води нашия победен строй! За първи път химнът в този му вид звучи на 9 септември, 1964 г. След демократичните промени у нас „Мила Родино” е записан като химн на Република България, но отпада така лелеяната от Тодор Живков строфа за Москва и партията.

Иначе Цветан Радославов пише "Горда Стара планина" през 1885 г. на път за бойното поле.