Станишев гласува „за” само ако постът е за ЕНП

Вече стана ясно, че Кристалина Георгиева е номинацията на служебния кабинет Близнашки за български еврокомисар. Георги Близнашки помоли с официално писмо тези дни Станишев да подкрепи Георгиева. Какви са ходовете, които плете лидерът на ПЕС? Сергей Станишев постави условие на премиера Георги Близнашки, за да даде своята подкрепа за Кристалина Георгиева. Лидерът на европейските социалисти обещава, че ако на заседанието на Европейския съвет на 30 август се вземе решение върховният представител по външната политика да бъде кадър на ЕНП, то той ще подкрепи българката. Ако постът обаче е за ПЕС, той ще очаква от българския премиер подкрепа за италианката Федерика Модерини, която е представител на социалистите.

[caption id="attachment_419635" align="alignleft" width="300"]Кристалина Георгиева Кристалина Георгиева има шансове да стане дипломат №1 на ЕС[/caption]

„При реализирането на втория вариант съм готов на диалог, макар и малко закъснял, за да може България да получи ключов ресор за г-жа Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия” – пише още Станишев. Сега Кристалина Георгиева е еврокомисар, който отговаря за бедствията и авариите. Тя попадна в ЕК след предложение на кабинета Бойко Борисов. Преди това от ГЕРБ искаха да наложат Румяна Желева, която обаче не успя да получи доверието на Европейския парламент. Преди да стане еврокомисар, Кристалина Георгиева беше вицепрезидент на Световната банка.