Златко Баретата гърмян заради свинско и зарзават

Нова версия за причините за атентата срещу Златко Баретата разпространи в. „Уикенд”. Стрелбата била заради бизнес интереси, които гангстерът имал към лаборатория за изследване на свинско месо и зеленчуци. Въпросната лаборатория се намира в Свиленград. През нея денонощно се провят експертизите на цялото количество месо, плодове и зеленчуци, които минават през нашата граница с Турция. Контрол на стоката се прави от 10 до 100 процента, в зависимост от опасността на храните и държавата, в която се произвеждат. От резултата на лабораторията зависело дали една стока ще бъде спряна на границата или ще бъде реализирана в ЕС. За това всеки вносител задължително плащал рушвет, за да премине проверката без спънки.

[caption id="attachment_419530" align="alignleft" width="300"]Златко Баретата Златко Баретата бе тежко ранен при атентата[/caption]

В службите имало данни, че Златомир Иванов, известен като Златко Баретата, е искал да вземе на концесия въпросната лаборатория. Към края на 2012 г. бизнес намеренията му били в много напреднала фаза. Имало данни, че лабораторията акумулирала подкупи в размер на 1 милион лева месечно. От 5 години насам обаче ръка над лабораторията имат бизнесмени от региона, които гравитират около структурите на СИК. Именно те поръчали Златко Баретата, а изпълнители станали двама братя от Пловдив. На 29 януари 2013 г. те го чакали да се появи от две различни места в храма на Темида. Когато Златомир Иванов се насочил към централния вход на Съдебната палата, планът им сработил. Въпреки че куршумите засегнаха краката и стомаха на гангстера, той все пак оживя по чудо.