Помощите за Аспарухово не се разпределят по еднакви критерии

Жесток скандал с помощите за Аспарухово. Оказа се, че парите, предвидени за пострадалите от наводнението, което отне човешки животи и разруши десетки къщи, не се разпределят по еднакви критерии. Много от местните се оплакват, че никой не знае на база какво се раздават средствата. Заради неясните критерии част от домакинствата, останали без дом, останаха извън списъците.

[caption id="attachment_419170" align="alignright" width="300"]Скандал с помощите за Аспарухово Скандал с помощите за Аспарухово[/caption]

Пример за това е мъж на име Румен. След потопа в Аспарухово, в къщата му е невъзможно да се живее. Освен, че домът му е полуразрушен, в бедствието загиват майка му и едната му снаха. Въпреки това обаче човекът не е одобрен за помощи и е извън всички списъци без да му бъде дадена някаква ясна причина за това.

В същото време оцелялата му снаха е взела 850 лева. Част от доброволците, отишли да помагат на бедстващите, също не крият, че има много сериозни разминавания между хората, които наистина са пострадали от пороя в Аспарухово и имената, намиращи се в списъците.

При направена проверка се оказало, че действително има хора, които нямат нужда от пари. След нея от първоначалния списък са отпаднали над 100 души, научиха от Агенция ПИК.