Още 13 милиона лева остават блокирани в КТБ

Случващото се в КТБ блокира  изпълнението на европроект. Това стана ясно след срещата на Екатерина Захариева с квесторите, които работят по случая с КТБ, съобщава "24 часа". Вицепремиерът заяви, че 13 милиона лева остават блокирани в банката.

Това са пари за отпускането на кредити на домакинства по проект за саниране на жилище. Проектът е по програма "Регионални развитие". Екатерина Захариева съобщи, че блокираната в КТБ сума не е защитена като държавни ценни ценни и има вероятност тези пари да изгорят. Тя заяви, че са взети спешни мерки и се надява изпълнението на проекта да не бъде стопирано заради кризата в КТБ.

[caption id="attachment_419062" align="alignright" width="300"] КТБ 13 милиона лева остават блокирани в КТБ[/caption]

Екатерина Захариева допълни, че има възможност за набавянето на тези средства от бюджета, в случай че те останат блокирани в КТБ. Вицепремиерът допълни, че в момента текат преговори с други банки за осигуряване на нисколихвени кредити на граждани, които нямат възможност със собствени средства да санират жилищата си.

Тя успокои гражданите, които имат пари на доверителен влог в КТБ, че те не са застрашени, тъй като влоговете им попадат под минимума, гарантиран на държавата. Към момента в КТБ има 52 доверителни влога.

Екатерина Захариева заяви, че ще бъдат проверени и казусите със социалнослабите семейства, които не разполагат със средства за санирането на жилищата си.

Останалите пари по проекта (50 милиона лева за безвъзмездна финансова помощ не се намират в КТБ) и за тях няма риск, пише ПИК.