Адресът на местоживеене на Цветан Василев остава неизвестен

Банкерът Цветан Василев се издирва от „Интерпол”.

Мажоритарният собственик на КТБ, която бе поставена под особен надзор е привлечен като обвиняем за извършено длъжностно присвояване в изключително големи размери, което превръща престъплението в доста тежко. Информацията бе съобщена от Прокуратурата. Обвинението на Цветан Василев е повдигнато задочно.

[caption id="attachment_419057" align="alignright" width="300"]Адресът на местоживеене на Цветан Василев остава неизвестен Адресът на местоживеене на Цветан Василев остава неизвестен[/caption]

От Прокуратурата посочват, че продължават активните процесуални-следствени действия по трите основни направления на разследването, свързани с КТБ и в частност с Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на банката. Извършва се и проверка на длъжностни престъпления, извършени от служители на БНБ – Управление „Банков надзор”, както и за длъжностни присвоявания от служители на КТБ на сумата от 206 млн. лв. Работи се и по престъпления против стопанството, които са извършени от служители в КТБ във връзка с констатациите на одиторските доклади. Цветан Василев е привлечен задочно поради факта, че се намира извън България, а адреса на местоживеене остава неизвестен. Веднага след като Цветан Василев е бил привлечен като обвиняем, на 28.07.2014 г. е издадена Европейска заповед за арест и той е бил обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са и необходимите действия за издирването на Цветан Василев в системата на „Интерпол”.

От Прокуратурата посочват, че са неоснователни твърденията, разпространени в публичното пространство, че са изнасяни оригинални документи, в това число и кредитни досиета от банката на Цветан Василев – КТБ за прилагането им по следствени дела. От там подчертават, че по този начин се създават предпоставки за нарушение на банковата тайна и уверяват, че са предприети всички необходими действия за стриктното спазване на Закона за кредитните институции. Резултатите от направените претърсвания сочат, че са изнесени и унищожени доста документи, но това не е направено от квесторите или от разследващите органи, а по разпореждане на длъжности лица от КТБ, част от които вече са били привлечени като обвиняеми, пише pik.bg.