Употребата на паста за зъби "Колгейт" води до заболяване от рак

Световноизвестната марка паста за зъби "Колгейт" съдържа изключително опасна съставка за здравето ни. Оказва се, че съставката триклосан води до образуването на ракови клетки. "Колгейт" използва тази съставка в пастите си за зъби, предназначени за проблемни венци.

Гигантът заявява, че веществото е безопасно за употреба и е било разрешено от американската асоциация за безопасност на храните и лекарствата още през 1997 година. Оказва се, че още тогава агенцията е имала опасения за безвредността на веществото използвано от "Колгейт". Неговата употреба е била разрешена на база резултатите от извършени от "Колгейт" проучвания.

[caption id="attachment_418925" align="alignright" width="300"]"Колгейт" Пастите за зъби на "Колгейт" причиняват рак[/caption]

От доклада на агенцията по случая става ясно, че преди 17 години тя имала съмнения относно безопасността на триклосана. Тогава, както и сега съществуват резултати от изследвания, които ясно показват, че употребата на веществото не е безвредна и води до заболяване от рак, безплодие и меки кости при животните.

Все още не е ясно защо агенцията е разрешила на "Колгейт" да използва опасното вещество при производството на паста за зъби. Изследвания сочат, че употребата на триклосан намалява значително фертилността.

Опасното вещество е открито в урината на 75% от 2517 американци, които използват паста за зъби на "Колгейт". Сред тях има и деца, пише БЛИЦ.