Потопът в Мизия вследствие на ненавременни действия на местните власти

Потопът в Мизия е вследствие на скъсаните стени на два язовира. Това разкри Кольо Николов, експерт в общината в пострадалия град. Мъжът разкри, че направените продължителни проверки са установили, че стените на два язовира във Врачанска област са се скъсали и са прелели.

[caption id="attachment_418916" align="alignright" width="300"]Потопът в Мизия - заради прелели язовири Потопът в Мизия - заради прелели язовири[/caption]

Един от тях е язовир Стубел, който се намира в община Борован. Заради проливните дъждове преди девет дена водата в него и стигнала толкова критично ниво, че е прокопала кратер и е скъсала стената на водоема.

В общината обаче липсва информация кой стопанисва водоема и съответно кой е отговорен за неправилното му стопанисване. Николов разкри още, че този водоем далеч не е единственият, по който са установени нарушения в укрепителното му съоръжение.

Ненавременните действия за ограничаване на силата на силата на приливната вълна също са си казали своето. Областният управител на Мизия се е забавил с решението за разрушаване на дигата, издаде заместник кметът на Мизия Николай Нековски, научиха от БЛИЦ.

Освен това се оказва, че около 90% от всички язовири в областта нямат така необходимите изпускателни системи за контрол на нивото си.